TFW VS. CROSSFIT – MITEN EROAVAT TOISISTAAN?

Mitä ovat Crossfit ja TFW -harjoittelun erot? Olet saattanut pohtia, miten TFW-treeni eroaa Crossfitistä. Näissä lajeissa on monia yhteneväisyyksiä, mutta näitä lajeja erottavat muutamat tekijät

Ensimmäinen juttu on, että niissä tavoitellaan eri asioita. Molemmissa harjoittelumuodoissa käytetään tuttuja perusvoimaliikkeitä; maastavetoja, kyykkyjä ja penkkipunnerruksia ja ne perustuvat toiminnalliseen harjoitteluun. 

Toiminnallisessa harjoittelussa liikkeet ohjaavat koko kehon yhtenäiseen toimintaan. Liikkeitä tehdään vapailla painoilla sekä oman kehon painolla. Tästä johtuen harjoitteet ovat huomattavasti kokonaisvaltaisempia ja kehittävät voiman lisäksi mm. tasapainoa, motoriikkaa ja liikkuvuutta.

Crossfitin tavoitteena on kehittää tasaisesti urheilijan kymmentä tärkeää ominaisuutta: hapenottokyky, lihaskestävyys, maksimivoima, notkeus ja liikkuvuus, räjähtävä voima, nopeus, koordinaatio, ketteryys, tasapaino ja liiketarkkuus.

TFW:n tavoite on luoda positiivista sanomaa harjoittelusta, liikunnasta, hyvinvoinnista sekä reippaasta elämänasenteesta. TFW:n metodiin kuuluu maksimissaan 4 treeniä viikkoon, jotta palautumiselle jää myös aikaa. Tavoitteena näissä 4 treenissä on maksimivoiman lisääminen ja rasvan poltto. 

VOIMISTELUA JA KAMPPAILULAJEJA – CROSSFIT JA TFW

Crossfit-harjoittelumuodon on suunnitellut entinen voimistelija Greg Glassman, jonka mukaan Crossfit-harjoittelu tekee urheilijasta tasavertaisesti voimistelijan, painonnostajan ja pikajuoksijan. TFW eli Training For Warriors -treenimetodin on puolestaan luonut kamppailulajeissa huippuvalmentajana tunnettu Martin Rooney. Hän kiteyttää TFW-harjoittelun kolmeen pääteemaan, jotka ovat rasvanpoltto, lihasten kasvattaminen ja hyvän olon aikaansaaminen. Näistä viimeistä hän painottaa erityisesti: ”TFW:llä me tiedämme, että jos sinulla ei ole hauskaa, etkä nauti treenistä, et myöskään tee sitä.” TFW-metodin filosofiaan kuuluu maksimissaan neljä viikoittaista treenikertaa. Näin palautumiseen jää tarpeeksi aikaa ja treenaajat ovat hyvässä iskussa joka kerta. TFW-metodissa on myös sisäänrakennettu järjestelmä, joka tukee harjoittelun sosiaalista puolta ja kannustamista.

TFW -harjoittelussa keskitytään voimannostoliikkeiseiin eli maastavetoon, penkkipunnerrukseen ja kyykkyihin. Crossfit -harjoittelussa käytetään näiden lisäksi voimistelu- ja painonnonstoliikkeitä eli olympianostoja tempausta ja työntöä.

ERILAISET TREENIJAOT

Näiden lajien treenijako on myös erilainen: TFW-harjoittelussa treenit ovat jaettu voima-harjoittelua sisältäviin tunteihin sekä sykettä nostattaviin kuntopiiri-tyyppisiin tunteihin, siinä missä Crossfitissä nämä kaksi treeniä voidaan yhdistää samalle treenikerralle.

Lajit eroavat myös siinä, että Crossfitissa järjestetään kilpailuja, joissa kuntoilijat ottavat mittaa toisistaan. TFWn puolella otetaan mittaa ainoastaan itsestään. Toki monen lajin urheilijat hyödyntävät TFW-treenimetodia voima- ja nopeusharjoittelussa. 

TFW-treeneihin pääsee mukaan 4 viikon Road to warrior – aloituskurssilla. Crossfit aloitetaan On Ramp –kurssilla.